Επιλογή Γλώσσας

English Language for Around Parnassos

Παρνασσός

Βοιωτία - Παρνασσός
Φωκίδα - Παρνασσός
Φθιώτιδα - Παρνασσός
Πόλεις και Χωριά
Δελφοί - Παρνασσός

Παρνασσός - Διακοπές

Ταξίδι - Παρνασσός
Χιονοδρομικό Κέντρο
Ξενοδοχεία - Διαμονή
Αρχαιολογικός Χώρος
Μουσείο των Δελφών

Διασκέδαση

Εστιατόρια - Ταβέρνες
Καφέ / Bars - Παρνασσός

Υπηρεσίες

Καταστήματα Παρνασσός
Μεσιτικά στον Παρνασσό

Πληροφορίες

Εκκλησίες - Μοναστήρια
Χάρτης Παρνασσού
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα - Παρνασσός
Χρήσιμες Πληροφορίες
Παρνασσός Wallpaper
Πες το σε 'Ενα ΦίλοΑγόριανη ( Επτάλοφος ) - Παρνασσός

Πρόκειται για το χωριό που κάθεται στην αγκαλιά του Παρνασσού και αγναντεύει το Καλλίδρομο και το Ζητούνι. Απέχει 198 χλμ. από την Αθήνα, 22 χλμ. από την Αράχωβα,Αγόριανη ( Επτάλοφος ) Παρνασσός Δελφοί Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Αγόριανη ( Επτάλοφος ) και 18 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Πνιγμένο από έλατα και φυλλοβόλα δένδρα, που ποτίζεται από χίλιες δύο πηγές με δροσερά και γάργαρα νερά.

Το χωριό που στο χοροστάσι του χόρεψαν οι Μούσες και οι Νεραϊδες για χάρη του Θεού Απόλλωνα και της κλεφτουριάς του γένους.

Το χωριό των Κομνηνών, Κομναίων, Τρακαίων και Καλπουζαίων. Το χωριό με τους επτά λόφους και που στον ίσκιο κάποιας πουρνάρας, ενός πλατάνου ή μιας φτελιάς έκατσαν στοχάστηκαν και έγραψαν αριστουργήματα πολύ μεγάλοι άνδρες του πνεύματος και της επιστήμης.

Το χωριό που συζεί αρμονικά το κοτσίφι, η πέρδικα και ο αετός με τον άνθρωπο, που γέννησε και ανέθρεψε ένα Νικηφόρο, Τηλέμαχο και Νικήτα στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.

Το χωριό εκείνο που πηγαίνεις στις βρύσες του χορτάτος και γυρίζεις νηστικός. Κι αν όλα αυτά δεν φτάνουν έλα στο χωριό και θα αισθανθείς προνομιούχος, αν μπορούσες να ζήσεις για λίγο στον Επίγειο Παράδεισο.

Τα λόγια αυτά έστω πομπώδη, είναι όμως φτωχά και ανήμπορα να δώσουν την πραγματική εικόνα και αδικούν το μεγαλείο μιας Αγόριανης με ιστορία και πλούτο πλούτο φυσικής ομορφιάς.

Ο επισκέπτης θα μας δικαιώσει αφού έρθει και μας επισκευτεί. Ονομασία του χωριού: Παλαιότερη αλλά δοξασμένη με το όνομα Αγόριανη, σήμερα Επτάλοφος. Βρίσκεται θρονιασμένο στο δυτικό όγκο του Παρνασσού σε υψόμετρο 850 μ. βορειοδυτικά του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και βόρεια της Αράχωβας.

Κλίμα:
Χειμώνας βαρύς, με πολλές χιονοπτώσεις. Θερμοκρασία μέχρι –15c. Το καλοκαίρι δροσερό ειδικό Για θερινές διακοπές (ο καύσωνας του είναι άγνωστος).

Ντόπια Προϊόντα:
Φασόλια (Ασημένιο μετάλλιο στην Δ.Ε.Θ.), κηπευτικά (οι γνωστές ντομάτες σαν καρπούζι), φανταστικό μέλι, τσάι, καρύδια, φρούτα όπως κεράσια και μήλα φιρίκια και τα γνωστά τυροκομικά προϊόντα.

Αξιοθέατα:
Τα παρακάτω προσφέρονται για ευχάριστες απασχολήσεις. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού για σκι το χειμώνα και συλλογή τσαγιού το καλοκαίρι. Το καλύτερο βρίσκεται στην Κοκκινόραχη. Αξιοθέατα: Τα παρακάτω προσφέρονται για ευχάριστες απασχολήσεις. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού για σκι το χειμώνα και συλλογή τσαγιού το καλοκαίρι. Το καλύτερο βρίσκεται στην Κοκκινόραχη.

Αγόριανη ( Επτάλοφος ) Παρνασσός Δελφοί Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Αγόριανη ( Επτάλοφος )Στην Αγία Τριάδα για πεζοπορία ή ποδηλασία αλλά και για φαγοπότι του Αγίου Πνεύματος. Στην Αγία Παρασκευή για στοχασμό, διάβασμα ή γράψιμο. Στη Βρωμόβρυση και στο Πυργάκι για απολαυστική θέα.

Μοναδική πρόσβαση προς τον Εθνικό δρυμό για ξεναγήσεις, παρατηρήσεις, μελέτες. Τα είδη λουλουδιών που βρίσκονται στον Παρνασσό είναι όσα στην υπόλοιπη μισή Ευρώπη).

Στο σπήλαιο Κορύκειον 'Aντρο αλλά και στον Εφτάστομο για εξερευνήσεις. Στην πηγή Βασιλική για το χωνευτικό νερό της. Στον καταρράχτη της Μάτεσης ύψους 50 έως 60 μέτρα μοναδικού φυσικού κάλλους.

Διασχίζοντας το διεθνές Ορειβατικό – Πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 μέσα από το ομορφότερο δάσος στον Παρνασσό, φτάνετε σε περίπου τρείς ώρες στους Δελφούς. Και αν αντέχετε για βραδινή έξοδο η Αράχωβα είναι δίπλα.

Προσωπικότητες που αγάπησαν και Τίμησαν τον τόπο με την παρουσία τους:
1) Ο Ζ. Παπαντωνίου έμεινε στο σπίτι του Ανδρίτσου Λάζου. 2) Ο Αγγ. Σικελιανός έμεινε στο σπίτι του Σακαφλέρη. 3) Η Ειρ. Σπανδωνίδη έμενε στο σπίτι του Σπλήνη. Έγραψε τα τραγούδια της Αγόριανης. 4) Ο Καζαντζάκης έμεινε-φιλοξενήθηκε στο σπίτι του γερο-Σακαφλέκη. Το χωριό χρησίμευε ως καταφύγιο και λημέρι των Αγωνιστών του 1821, Ανδρούτσου, Μακρυγιάννη και άλλων. Σύνταξη κειμένου Βασίλης Τσαρούχας.

Ευρετήριο Χωριών - Παρνασσός

Around Greece Travel Guides for Holidays in Greece and the Greek Islands
Around Greece Holiday Travel Guides
Hotels in Greece - Greek Islands


© 2002-2007 Web Design Greece & Around Greece ® Greek Islands