Επιλογή Γλώσσας

English Language for Around Parnassos

Παρνασσός

Βοιωτία - Παρνασσός
Φωκίδα - Παρνασσός
Φθιώτιδα - Παρνασσός
Πόλεις και Χωριά
Δελφοί - Παρνασσός

Παρνασσός - Διακοπές

Ταξίδι - Παρνασσός
Χιονοδρομικό Κέντρο
Ξενοδοχεία - Διαμονή
Αρχαιολογικός Χώρος
Μουσείο των Δελφών

Διασκέδαση

Εστιατόρια - Ταβέρνες
Καφέ / Bars - Παρνασσός

Υπηρεσίες

Καταστήματα Παρνασσός
Μεσιτικά στον Παρνασσό

Πληροφορίες

Εκκλησίες - Μοναστήρια
Χάρτης Παρνασσού
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα - Παρνασσός
Χρήσιμες Πληροφορίες
Παρνασσός Wallpaper
Πες το σε 'Ενα ΦίλοΑμφίκλεια - Παρνασσός

Ο Δήμος της Αμφίκλειας βρίσκεται στον νομό Φθιώτιδας, στην επαρχεία Λοκρίδας. Είναι στις υπώρειες του Παρνασσού και συγκεκριμένα στην πλαγιά το "Πλάϊ". Στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους βρίσκεται χτισμένη η πόλη της Αμφίκλειας που απέχει 160 χλμ. από την Αθήνα, 50 χλμ. από την Λιβαδειά, 50 χλμ. από την Λαμία και 17 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Αμφίκλεια Παρνασσός Δελφοί Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Αμφίκλεια

Η πρώτη τοπωνυμία της Αμφίκλειας ήτα Οφιτεία που σήμερα σημαίνει τον τόπο διαμονής κάποιου όφεως.

Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας που διέδωσε το σχετικό μύθο στα φωκικά του μας ενημερώνει, ότι ο άρχοντας των πρώτων κατοίκων που ήταν Πελασγοί, μόλις απέκτησε τον διάδοχό του τον έκρυψε σε ένα πιθάρι για να τον σώσει από πιθανή συνομωσία, ένας λύκος όμως που κατέβηκε από τον Παρνασσό επιτέθηκε στο παιδί.

Τότε ένα φίδι (σύμβολο του Διονύσου) που ήταν κουλουριασμένο γύρω από το πιθάρι απώθησε τον λύκο και έσωσε το παιδί.

Ο άρχοντας όμως βλέποντας το φίδι κουλουριασμένο γύρω από το γιο του νόμισε ότι θέλει να το πνίξει και με το ακόντιο του σκοτώνει το φίδι και ταυτόχρονα σκοτώνει και τον διάδοχό του. Έτσι η πόλη ονομάστηκε Οφιτεία λατρευόταν ο θεός Διόνυσος με την τέλεση των διονυσιακών οργίων (άναμμα φωτιάς και χοροί) κατάλοιπα των οποίων είναι και τα χέϊ που ανάβουν οι Δαδιώτες κατά την διάρκεια των Αποκριών.

Η μεταγενέστερη ονομασία είναι Αμφίκαια η οποία αποκτήθηκε μετά την εγκατάσταση των Φωκέων καιΑμφίκλεια Παρνασσός Δελφοί Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Αμφίκλεια Δωριέων οι οποίοι απώθησαν τους Πελασγούς.

Την αναφέρει και ο Ηρόδοτος που άκμασε στα Μηδικά. Αποτελεί συνέχεια της Οφιτείας. Αμφίκλεια είναι το τρίτο και νεώτερο όνομα πριν πάρει κατά το Μεσαίωνα το όνομα Δαδί.

Ο Παυσανίας και πάλι μας πληροφορεί ότι η Αμφίκαια μετονομάσθηκε σε Αμφίκλεια κατά το έτος 346 π.χ. μετά από διαταγή των Αμφικτιόνων, εις αιώνια μνήμη και δόξα των πόλεων της Φωκίδος που χάθηκαν κατά τον δεύτερο Φωκικό πόλεμο.

Πιθανώς η λέξη Αμφίκλεια είναι το θηλυκό το Aμφικλος και Αμφικλής αφού και το Αμφίκλεια φέρεται ως κύριο όνομα γυναικών. Το πρώτο συνθετικό "αμφί" σημαίνει τα πέριξ, τα εκατέρωθεν και το "κλέος" σημαίνει δόξα, φήμη, έπαινος. Aρα το Αμφίκλεια σημαίνει την επιφανή τη δοξασμένη πόλη.

Η Αμφίκλεια από τους Βυζαντινούς χρόνους και μετά, μετονομάστηκε σε Δαδί ή Δαδίον. Πάντως η λέξη δαδί είναι υποκοριστικό της λέξεως "δας" που προέρχεται από το ρήμα δαίω, βάζω φωτιά, καίω. Το όνομα Δαδί διατηρήθηκε μέχρι το 1915 ώσπου με το νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών η πόλη έλαβε την τελική ονομασία Αμφίκλεια.

Zaggos Apartments - Parnassos Greece

ΖΑΓΚΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ - ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Στο όμορφο και γραφικό χωριό Αμφίκλεια, θα βρείτε τα Διαμερίσματα Ζάγγος που προσφέρουν όμορφη θέα, ζεστό περιβάλλον και όλες τις ανέσεις.
Τηλ: ( + 30 ) 22340 22818

:: Περισσότερες Πληροφορίες More Information

Ευρετήριο Χωριών - Παρνασσός

Around Greece Travel Guides for Holidays in Greece and the Greek Islands
Around Greece Holiday Travel Guides
Hotels in Greece - Greek Islands


© 2002-2007 Web Design Greece & Around Greece ® Greek Islands