Επιλογή Γλώσσας

English Language for Around Parnassos

Παρνασσός

Βοιωτία - Παρνασσός
Φωκίδα - Παρνασσός
Φθιώτιδα - Παρνασσός
Πόλεις και Χωριά
Δελφοί - Παρνασσός

Παρνασσός - Διακοπές

Ταξίδι - Παρνασσός
Χιονοδρομικό Κέντρο
Ξενοδοχεία - Διαμονή
Αρχαιολογικός Χώρος
Μουσείο των Δελφών

Διασκέδαση

Εστιατόρια - Ταβέρνες
Καφέ / Bars - Παρνασσός

Υπηρεσίες

Καταστήματα Παρνασσός
Μεσιτικά στον Παρνασσό

Πληροφορίες

Εκκλησίες - Μοναστήρια
Χάρτης Παρνασσού
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα - Παρνασσός
Χρήσιμες Πληροφορίες
Παρνασσός Wallpaper
Πες το σε 'Ενα ΦίλοΔελφοί - Παρνασσός

Η πόλη των Δελφών απλώνεται στους υπώρειες του Παρνασσού, ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, την Υάμπεια και τη Ναύπλια όπως τις έλεγαν τα αρχαία χρόνια.

Γύρω από το χωριό αυτό οργίασε η φαντασία των αρχαίωνΔελφοί Ξενοδοχεία Παρνασσός  Χιονοδρομικό Κέντρο Δελφοί Παρνασσός Δελφοί Διακοπές Ελλήνων αναβλύζοντας δροσερή, σαν το κρυστάλλινο νερό που ξεπηδούσε από τις Φαιδριάνες πέτρες, πλάθοντας τις πιο απίθανες ιστορίες, για το ποιοι ήταν οι πρώτοι που ένιωσαν τη μέθη να σχίζει το παραπέτασμα του μέλλοντος και να φανερώνει στους ανθρώπους το θέλημα των θεών.

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης (14ος - 11ος αι. π.χ.). Από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.χ. βιώνει τη μεγαλύτερη ακμή και ιερός χώρος των Δελφών κοσμείται με οικοδομήματα και αναθήματα.

Στο Θέατρο τελούνται δραματικοί και λυρικοί αγώνες ενώ στο στάδιο εκτός από τους αθλητικούς αγώνες γίνονταν και μουσικές εκδηλώσεις. Κέντρο του ιερού του Απόλλωνος ήταν ο ναός. Γύρω του μαζεύονταν άλλα κτήρια, θησαυροί, μνημεία και στοές.

Αυτός όμως λαμπρά στολισμένος με αγάλματα, και με πολύτιμα αφιερώματα φάνταζε σαν ο ποιο λαμπρός ναός του πιο φωτεινού θεού από τους Ολύμπιους.

Μα και σήμερα τα ευρήματα από τα έργα τέχνης και τα κτήριά του, που λάτρεις του μεγαλείου της αρχαιότητας τα έφεραν και πάλι στο φως με τη σκαπάνη τους, δίνουν, σαν την παλιά άσβηστη φλόγα του άδυτου, στους προσκυνητές που φτάνουν εδώ, Δελφοί Ξενοδοχεία Παρνασσός  Χιονοδρομικό Κέντρο Δελφοί Παρνασσός Δελφοί Διακοπέςένα αίσθημα από κατάπληξη.

Αυτά τα απαράμιλλα έργα τέχνης για αιώνες καλύφτηκαν και προστατεύτηκαν από τη μητέρα γη, που πρώτη από όλους τους θεούς κατά τους πανάρχαιους μυθικούς χρόνους λατρεύτηκε σ’ αυτό το χώρο.

Το 1892 πάνω από τον ιερό αυτό χώρο βρίσκεται χτισμένο το χωριό Καστρί, θεματοφύλακας των έργων αυτών που για χάρη των ανασκαφών από τη Γαλλική Αρχαιολογική σχολή μεταφέρεται στη σημερινή του θέση και ξαναπαίρνει το όνομα Δελφοί.

Μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται και πάλι τόπος προσκύνησης από ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Επίσκεψη στους Δελφούς δε σημαίνει μόνο επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο.

Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της διαμονής του κάνοντας πολλά πράγματα, όπως μια βόλτα στην αγορά της πόλης των Δελφών με τα πλούσια τουριστικά καταστήματα, τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών αλλά και τα εστιατόρια, ταβέρνες και τη νυκτερινή ζωή.

Επίσης μπορεί να βρει τράπεζες, τουριστικά Δελφοί Ξενοδοχεία Παρνασσός  Χιονοδρομικό Κέντρο Δελφοί Παρνασσός Δελφοί Διακοπέςγραφεία κλπ., για την εξυπηρέτησή του. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να παρακολουθήσει παραστάσεις και δρώμενα στο αρχαίο στάδιο, ή στο σπίτι του Ά. Σικελιανού που λειτουργεί ως μουσείο.

Ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι που σήμερα είναι γνωστό διεθνώς σαν Ε4 μπορεί κανείς να απολαύσει έναν περίπατο και συγχρόνως να φτάσει στην πιο ψηλή κορφή. Μια ενδιάμεση στάση πάνω από τις Φαιδριάνες θα τον αφήσει έκθαμβο στη μοναδική θέα που απλώνεται μπροστά του.

Στα πόδια του ο αρχαιολογικός χώρος, λίγο πιο πέρα ο ελαιώνας του Χρισσού και τις Άμφισσας και στο βάθος η Ιτέα και το Γαλαξίδι. Το βλέμμα φτάνει μέχρι τις ακτές τις Πελοποννήσου και αντικρίζει έναν συνδυασμό, βουνού και θάλασσας.

Συνεχίζοντας θα βρεθεί στη θέση Κρόκι και λίγο πιο πέρα στη θέση Παλιοπαναγιά όπου βρίσκεται και το Κωρύκιο Άνδρο σε υψόμετρο 1360μ. όπου η ανθρώπινη παρουσία έχει διαπιστωθεί ήδη από την παλαιολιθική εποχή.

Στο χώρο αυτό υπήρχε μαντείο τους προϊστορικούς χρόνους, όπου λατρεύτηκαν σ’ αυτό κυρίως ο θεός Πάνας και οι νύμφες. Χρησίμευσε όμως και σαν χώρος κατοικίας της οικογένειας του Οδ. Ανδρούτσου το 1821-1823.

Οι Δελφοί είναι το γεωγραφικό κέντρο της γης, ο ομφαλός, όπου συναντήθηκαν ο Δίας από τα ακρότατα σημεία του σύμπαντος.Ευρετήριο Χωριών - Παρνασσός

Around Greece Travel Guides for Holidays in Greece and the Greek Islands
Around Greece Holiday Travel Guides
Hotels in Greece - Greek Islands


© 2002-2007 Web Design Greece & Around Greece ® Greek Islands