Επιλογή Γλώσσας

English Language for Around Parnassos

Παρνασσός

Βοιωτία - Παρνασσός
Φωκίδα - Παρνασσός
Φθιώτιδα - Παρνασσός
Πόλεις και Χωριά
Δελφοί - Παρνασσός

Παρνασσός - Διακοπές

Ταξίδι - Παρνασσός
Χιονοδρομικό Κέντρο
Ξενοδοχεία - Διαμονή
Αρχαιολογικός Χώρος
Μουσείο των Δελφών

Διασκέδαση

Εστιατόρια - Ταβέρνες
Καφέ / Bars - Παρνασσός

Υπηρεσίες

Καταστήματα Παρνασσός
Μεσιτικά στον Παρνασσό

Πληροφορίες

Εκκλησίες - Μοναστήρια
Χάρτης Παρνασσού
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα - Παρνασσός
Χρήσιμες Πληροφορίες
Παρνασσός Wallpaper
Πες το σε 'Ενα ΦίλοΔίστομο - Παρνασσός

Σε απόσταση 140 χλμ. Από την Αθήνα και στον Εθνικό δρόμο Αθηνών – Λιβαδειάς –Δελφών συναντά κανείς την Μαρτυρική πόλη του Διστόμου. Είναι χτισμένη σε υψ. 450 μ. και καταλαμβάνει εξάλοφη κλιτύ που καταλήγει σε μια μικρή κοιλάδα, Δίστομο Παρνασσός Δελφοί Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Δίστομομε ολόγυρα ιλαρές και άγριες βουνοπλαγιές και γέρνει σε αρμονικό σμίξιμο με πανέμορφη ακρογιαλιά του βορείου Κορινθιακού.

Οι τρείς προμυκηναικοί τάφοι βεβαιώνουν την συνεχή κατοίκηση του Διστόμου από το 1500 π.χ. Την εποχή εκείνη ήταν ανεπτυγμένη στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου πόλη με το όνομα Μεδεών, η οποία αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Το Δίστομο στους Προκλασικούς χρόνους είχε ανεπτυγμένο πολιτισμό και παίρνει το όνομα Αμβρυσσός από τον ήρωα και βασιλιά Αμβροσσέα. Περί το 338 π.χ. στον Ιερό πόλεμο , ο Φίλιππος καταστρέφει την πόλη Αμβροσσό η οποία ανοικοδομείτε αργότερα.

Το 198 π.χ. κυριεύεται από τους Ρωμαίους. Την περίοδο αυτή και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους το επίνειο της ( σήμερα Παραλία Διστόμου ) γίνεται εμπορικός κόμβος. Κατά τον 10ο αιώνα το Δίστομο γίνεται Επισκοπή.

Κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821 έλαβε μέρος με όλες του τις δυνάμεις και υπήρξε πεδίο μιας από τις σημαντικότερες μάχες που έλαβε μέρος ο Γ.Καραισκάκης , το στρατηγείο του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα.

Στα νεότερα χρόνια το Δίστομο γίνεται γνωστό από την μεγάλη σφαγή από τα ΓερμανικάΔίστομο Παρνασσός Δελφοί Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Δίστομο στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944. Η σφαγή του Διστόμου έχει χαρακτηριστεί ως η κορυφαία πράξη βαρβαρότητας στην Παγκόσμια Ιστορία.

Οι Γερμανοί κατακτητές μέσα σε δύο ώρες εξαφανίζουν κάθε ίχνος ζωής και σκοτώνουν 218 αμάχους. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά ακόμα και βρέφη δεν γλιτώνουν από την θηριωδία των Γερμανών. Στο λόφο Κάναλες δεσπόζει το Μαυσωλείο που αναγέρθηκε στη μνήμη των Σφαγιασθέντων.

Με την εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας"το Δίστομο ενώθηκε πλέον με το χωριό Στείρι και αποτελεί ενιαίο Δήμο. Το Στείρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Ελικώνα, του πανέμορφου βουνού των εννέα Μουσών.

Διαθέτει πολλά αξιοθέατα με πρώτο την φημισμένη για τον ζωγραφικό διάκοσμο και τα ψηφιδωτά της "Μονής του Οσίου Λουκά του Στειριώτη", αποκαλούμενου και "Αγία Σοφία της Ρούμελης".

Η αρχαία Στειρίδα χτίστηκε από τους Στειριείς με Βασιλιά τον Πετεό που προερχόταν από το Δήμο της Αθήνας αναζητώντας άλλο τόπο εγκατάστασης μετά τον διωγμό του από τον Αιγέα πατέρα του Θησέα γιατί διεκδικούσε αυτός τον θρόνο των Αθηνώνy.

Η συνύπαρξη βουνού και θάλασσας καθώς και η Ιστορικότητα που παρουσιάζει με τα Αρχαία ευρήματα προσφέρουν στον επισκέπτη έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό και κάνουν το Δίστομο επισκέψιμο όλο το έτος.

Ευρετήριο Χωριών - Παρνασσός

Around Greece Travel Guides for Holidays in Greece and the Greek Islands
Around Greece Holiday Travel Guides
Hotels in Greece - Greek Islands


© 2002-2007 Web Design Greece & Around Greece ® Greek Islands