Επιλογή Γλώσσας

English Language for Around Parnassos

Παρνασσός

Βοιωτία - Παρνασσός
Φωκίδα - Παρνασσός
Φθιώτιδα - Παρνασσός
Πόλεις και Χωριά
Δελφοί - Παρνασσός

Παρνασσός - Διακοπές

Ταξίδι - Παρνασσός
Χιονοδρομικό Κέντρο
Ξενοδοχεία - Διαμονή
Αρχαιολογικός Χώρος
Μουσείο των Δελφών

Διασκέδαση

Εστιατόρια - Ταβέρνες
Καφέ / Bars - Παρνασσός

Υπηρεσίες

Καταστήματα Παρνασσός
Μεσιτικά στον Παρνασσό

Πληροφορίες

Εκκλησίες - Μοναστήρια
Χάρτης Παρνασσού
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα - Παρνασσός
Χρήσιμες Πληροφορίες
Παρνασσός Wallpaper
Πες το σε 'Ενα ΦίλοΠολύδροσο ( Σουβάλα ) - Παρνασσός

Στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και στους πρόποδες του Παρνασσού βρίσκεται το κεφαλοχώρι Σουβάλα, ή Πολύδροσος όπως λέγεται από το 1927.
Πολύδροσο ( Σουβάλα ) Παρνασσός Δελφοί Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Πολύδροσο ( Σουβάλα )
Τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα διασωθέντα μνημεία πιστοποιούν ότι το σημερινό χωριό είναι στον ευρύτερο γεωγραφικά χώρο που ήκμασε η πλούσια Λίλαια, η οποία αναφέρεται ήδη στον Όμηρο, και η επίσης φωκική πόλη Έρωχος που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο.

Η ύπαρξη της αξιόλογης βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας της Μαυρομαντήλας μαρτυρεί ότι στα μεσαιωνικά χρόνια υπήρχε οικισμός.

Το χωριό Σουβάλα αποτελεί την οικιστική συνέχεια της Απάνω Σουβάλας, οι κάτοικοι της οποίας μετά το σεισμό του 1870 αναγκάστηκαν να κατέβουν προς τον κάμπο.

Σήμερα η Απάνω Σουβάλα αποτελεί όχι μόνον θέρετρο όπως ήταν πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά ένα σφύζοντα οικισμό με όμορφα και σύγχρονα σπίτια ντόπιων αλλά και πολλών ξένων που αγάπησαν το χωριό και επένδυσαν σ’ αυτό.

Σε απόσταση 2χλμ. Περίπου από το χωριό συναντούμε τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που παίρνουν το όνομα τους από την εκκλησία της Ελεούσας που βρίσκεται κοντά στην πηγή.
Πολύδροσο ( Σουβάλα ) Παρνασσός Δελφοί Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Πολύδροσο ( Σουβάλα )
Εδώ οι κάτοικοι της αρχαίας Λίλαιας, λάτρευαν τον ποταμό θεό Κηφισό. Στην περιοχή των πηγών εντοπίζονται ίχνη από τα ιερά της Λιλαίας και διασώζονται τμήματα από τον περίβολο της.

Πάνω από την πηγή διακρίνονται τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας, χτισμένης πάνω σε αρχαίο αναλημματικό τοίχο, που ονομάζεται Άγιος Χριστόφορος.

Ανατολικά των πηγών υψώνονται επιβλητικά τα ερείπια της εκκλησίας της Παληοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας. Το μνημείο έχει χρονολογηθεί στο δεύτερο μισό του 6ου ή στις αρχές του 7ου αι.

Προχωρώντας ακόμα πιο ανατολικά των πηγών, και στη θέση "Αη Βασίλης" ο επισκέπτης συναντά ίχνη της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Ερώχου. Λίγο πιο πάνω στη θέση Μαντάμια ξεπροβάλλει ο Πυργός, λείψανο μεσαιωνικό.

Ευρετήριο Χωριών - Παρνασσός

Around Greece Travel Guides for Holidays in Greece and the Greek Islands
Around Greece Holiday Travel Guides
Hotels in Greece - Greek Islands


© 2002-2007 Web Design Greece & Around Greece ® Greek Islands